SVT uppmärksammar risken för folkmord i CAR, men misslyckas i sin beskrivning av konfliktparterna
Nu pratar man om Centralafrikanska Republiken på svensk tv igen. I förrgår var det ett tre minuters inslag på SVT, som ni kan se här. Bra, bra! Den uppmärksamheten behövs! De senaste dagarna har det faktiskt genererats en hel del uppmärksamhet i media runt risken för ett folkmord i landet. Jag läser och försöker analysera vad det är som håller på att hända, och tänkte att jag ska skriva något mer utförligt om detta, men jag vill först försöka få tag på några vänner i landet och höra hur de upplever situationen på plats.
Vad jag vill göra redan nu är att kommentera SVT’s beskrivning av Seleka, vilken jag tycker är felaktig. De kallas “militanta islamister från norra delarna av landet, sudanesiska och tchadiska rebeller, samt oberoende krigsherrar”. Och jag tror att jag har skrivit detta förut, men det tål att sägas igen: Visst finns det personer från Tchad och Sudan med bland Seleka, men det stora flertalet som anslutit sig till rörelsen är faktiskt centralafrikaner från de nordöstra delarna av landet. Människorna som lever här har av den övriga befolkningen aldrig riktigt ansetts vara centralafrikaner, man kallar dem ofta utlänningar, trots att de är födda i CAR och skulle vara precis lika mycket utlänningar (eller ännu mer!) om de flyttade till Tchad eller Sudan. Är de “militanta islamister” då? Nja… inte som jag uppfattar det. Muslimer, ja, men det är stor skillnad på att vara muslim och att vara en militant islamist. Vad de “lokala krigsherrarna” beträffar är det nog en definitionsfråga. Med detta ordval är det lätt att dra paralleller till Somalia, och jag kan för lite om förhållandena i Somalia för att göra en jämförelse av dessa två länder, men kan i alla fall konstatera att CAR:s befolkning inte är uppdelad i olika klaner på det sätt som man hör från Somalia. (Och, om jag förstått det hela rätt så finns det kopplingar mellan striderna mellan klaner och striderna mellan krigsherrar i Somalia.) Å andra sidan är det självklart så att våld och vapen innebär makt i ett land med svag statlig kontroll och dåligt fungerande rättssystem, så i det avseendet kan man säga att det finns “lokala krigsherrar”.
Vidare nämns den ugandiske Joseph Kony och hans rebellgrupp Lord’s Resistance Army (LRA) i inslaget i SVT. Här vill jag understryka att Kony inte har ett dugg med Seleka att göra. Dessa två rörelser finns på helt olika håll i landet, och LRA verkar dessutom (i alla fall i dagsläget) leva en ganska tynande tillvaro i CAR.
Avslutningsvis en snabb kommentar om de “medborgargarden” som också nämns i SVT:s inslag. Ställ “medborgargarden” mot “militanta islamister” och jag tror att alla som ser inslaget tar medborgargardenas parti. Men dessa medborgargarden begränsar sig inte till ädelt självförsvar. Tvärt om är de också en aktiv part i konflikten och har också gjort sig skyldiga till övergrepp. Mer om detta i nästa inlägg, där jag ska försöka analysera folkmordsrisken.