Recept
Varifrån kom infallet att lägga upp recept på den där köttgrytan? Jag vet inte. Men har man sagt A får man säga B. Vi hade alltså en liten CAWA-träff igår, och dagen till ära tillagades några specialiteter från bushen. Sanningen att säga så smakade det väl inte riktigt som det gör där. Det är svårt att få till det när råvarorna är av helt annan kvalitet. Men gott var det ändå. Här kommer recept, för er som vill pröva (jag har dock inte något bra tips om var ni ska få tag på den viktigaste ingrediensen, torkat bushmeat):
Gryta med torkat kött
Ingredienser:
Torkat kött
Olja
Lök
Vitlök
Buljongtärning
Tomatpuré
Salt
Pili-pili
Tillagning:
Lägg köttet i vatten under några timmar för att mjuka upp det lite. Häll av vattnet, bryt köttet i bitar (STORA bitar om det ska vara riktigt centralafrikanskt) och lägg det åt sidan. Skär löken i tunna klyftor. Finhacka vitlöken. Hetta upp ganska mycket olja och fräs lök och vitlök. Tillsätt den smulade buljongtärningen och tomatpuré. Rör om. Lägg i köttet och häll på vatten så att det täcker köttbitarna ordentligen. Låt koka i minst en timme, gärna längre. Såsen ska koka ihop såpass mycket att den blir tjock och bara täcker botten på kastrullen.
Servera med ris eller ”boule” av något slag. ”Boule” är en tjock deg av majsmjöl, rismjöl, maniokmjöl eller något annat, som äts med händerna och doppas i såsen. Den tillagas genom att man kokar upp vatten och sedan häller i mjölet under omrörning. Det ska bli riktigt tjockt. Ett tips som jag fått från flera kongoleser som bor i Sverige är att man även kan använda mannagryn och lite potatismjöl för att få till en ”boule”, som kanske inte riktigt har rätt smak men i alla fall acceptabel konsistens.
Köttet innan det lagts i blöt – jag tror att det är eland men är inte helt säker.
Nästan klart att äta…
…och givetvis smakar det bäst om man äter med händerna!
Makala
Makala är friterade bullar, ungefär som munkar. Detta recept existerar antagligen, med små variationer, över hela världen eftersom det är så enkelt. Här kommer min variant:
Ingredienser:
Vatten (ca 5 dl vatten ger ett 15-tal makala, givetvis beroende på hur stora man gör dem)
Jäst
Socker
Salt
Mjöl
Tillagning:
Värm vattnet till 37 grader (40 om du använder torrjäst). Häll i jäst, socker efter behag och en nypa salt. Tillsätt mjöl och rör ihop allt. Degen ska vara lös, inte som svensk bulldeg som ska ”släppa bunkens kanter”. Låt jäsa en stund. Häll olja på en bricka eller liknande, blöt händerna i oljan och kläm ut små bullar på brickan mellan tummen och pekfingret. (Se bild) Låt bullarna jäsa ett tag. Värm upp frityrolja i en kastrull och fritera makalan tills de fått en fin gyllenbrun färg. Awe!
Så här formas de runda bullarna…
…och här friteras de!
Som avslutning på detta inlägg i matens tecken tänkte jag presentera en liten sångtext som var signaturmelodi för Banguiradions matlagningsprogram för några år sedan. Jag ska inte ge några långa kommentarer om den utan nöjer mig med att konstatera att könsrollerna där inte riktigt ser ut som i Sverige. Sångtexten, framförd av en man, lyder:
Åh, min fru, lyssna på mig:
Snart är det middag.
Jag har gått från jobbet och är på väg hem.
Skynda dig att duka bordet och ställa fram maten.
Då kommer jag att bli glad, min älskade!