En afrikansk ALMA-pristagare till barnboksutmaningen
I barnboksutmaningen som jag deltar i ska jag i maj läsa en bok av en nu levande ALMA-pristagare. Jag ska ärligt säga att jag trots mitt intresse för barnlitteratur varit väldigt dålig på att följa vilka som tilldelats ALMA-priset. Men så mycket kunde jag räkna ut från början, att med mitt tillägg till utmaningen, nämligen att fokusera på böcker med Afrika-anknytning, skulle detta bli svårt att fullfölja i maj.
Jag gick in på ALMA-prisets hemsida och tittade igenom listan av pristagare. Här fanns Shaun Tan från Australien, Ryôji Arai från Japan, Isol från Argentina och Wolf Erlbruch från Tyskland. Inget namn som såg afrikanskt ut. Men vänta! Pristagaren år 2015 var ett namn som inte såg ut som en person, utan mer som en organisation. PRAESA. Jag klickade vidare, och har man sett:
PRAESA, Project for the Study of Alternative Education in South Africa, är en organisation baserad i Kapstaden som sedan 1992 bedriver läsfrämjande arbete för barn och ungdomar i Sydafrika. Juryns motivering:
Med läsglädjen som ledstjärna ger PRAESA unika möjligheter för barn och ungdomar i Sydafrika att få tillgång till litteratur. Kreativa läs- och berättarprojekt skapar sociala sammanhang och gör litteraturen levande på flera språk. PRAESA visar genom sitt enastående arbete hur avgörande böcker och berättande är för att berika barns och ungdomars liv.(Citatet är hämtat från ALMA-prisets hemsida, och går att läsa i sin helhet här.)
PRAESA arbetar alltså för att främja läsandet bland barn i Sydafrika, och de gör det genom att främja produktionen av barnlitteratur på flera olika afrikanska språk, genom att skapa nätverk mellan organisationer och förläggare som arbetar med barnlitteratur, och genom att ordna läs- och berättaraktiviteter för sydafrikanska barn.
Produktionen av ny barnlitteratur arbetar de med genom Little Hand Project. De har framställt en del litteratur själva, men jobbar också med att stötta afrikanska författare, illustratörer och förlag och hjälpa dem att framställa bra och kreativa barnböcker, främst för åldrarna 0-9 år. Några böcker går att hitta i PDF-format på deras hemsida, och en av dessa är Fruit Salad av rwandiska Suzana Mukobwajana och Fortunee Kubwimana, illustrerad av Felix Seminega. Det är en kort historia, som med en mening på varje sida berättar om olika barn som gillar olika sorters frukter. Illustrationerna är färgglada och täcker hela sidorna, och det sista barnet, bokens jag, konstaterar till slut att han för sin del gillar fruktsallad allra bäst. På sista sidan ser man alla barn tillsammans, och här händer det underbara att det finns nio olika afrikanska barn med väldigt olika utseende. De har alla olika färgnyans på skinnet, och även om en av dem har blont hår och med den vanliga stereotyp indelning skulle klassas som vit, medan de andra skulle beskrivas som svarta, så finns det ingenting annat som håller ihop de icke-vita barnen till någon sorts enhet. Det är helt enkelt så långt ifrån stereotyper man kan komma, och jag gillar det så mycket! Sånt här vill jag se mer av. Böcker med afrikanska barn som inte berättar om något som händer ”långt borta hos afrikanerna i Afrika”, utan som bara förmedlar en bra historia.
(Här kan ni läsa mer om PRAESA på deras egen hemsida.)