Konflikt, boskap och tillgången på kött
En konflikt kan ha alla möjliga konsekvenser, vissa mer uppenbara än andra. Idag var vi och åt lunchbuffé vid en restaurang vid floden. Det bjöds på grillat i olika varianter. Fläsk, kyckling, get, fisk… men inget nötkött, som tidigare varit det vanligaste köttet här i Bangui. Varför? Förmodligen till största delen beroende på att det nötköttet som säljs i Bangui kommer österifrån. Etniska grupper som traditionellt lever som nomader med sin boskap, har specialiserat sig på att vandra med sina kor från östra CAR till bland annat Bangui, för att sälja dem här. Det är bara det att dessa grupper oftast är muslimer, och därför inte kan röra sig i de här delarna av landet på samma sätt som förut. I vårt safariområde märks det tydligt att vägen som de brukar gå med boskapen, rakt genom våra marker, inte alls används lika mycket som tidigare. Och således: dålig tillgång på nötkött i Bangui, och en grillbuffé med annat över glöden. Och, vad värre är, sämre tillgång på protein för många människor i Bangui som tidigare förlitat sig på just nötköttet.